Egészségtudományi alapismeretek ll.

Miből áll?6 db 1,5 órás előadás
Kreditérték1 kredit
Oktató intézetAlkalmazott Egészségtudományi Intézet Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék
Hivatalos honlaphttp://semmelweis.hu/
Számonkérés típusa év közbennincs
Vizsga típusaírásbeli, elektronikus
ElőkövetelményEgészségtudományi alapismeretek l.
Félévek száma2
Szubjektív nehézségi szintkönnyen elsajátítható

Általános leírás a tárgyról

  • A tantárgy táplálkozástudomány és a dietetika alapismereteibe nyújt betekintést.
  • Amiről szó lesz: az energia háztartás és az alapvető tápanyagok ismertetése (fehérje, zsír, szénhidrát, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek): szerkezet, emésztés, felszívódás, szerepük. Az emberi szervezet energia- és tápanyagigénye EFSA, WHO ajánlásai alapján. A legfontosabb élelmiszercsoportok ismertetése és jellemzése. A hazai táplálkozás sajátosságai. A kiegyensúlyozott táplálkozás irányelvei különböző életkorokban és fiziológiás állapotokban. A hazai ajánlás, az Okostányér és háttéranyagainak bemutatása. Alternatív táplálkozási módok: vegetarianizmus leggyakoribb formái és megítélésük.
  • Izgalmas előadások szoktak lenni, a ppt diákat elküldik, de jegyzetelni azért érdemes.

Évközi számonkérések, vizsga

  • A vizsga elektronikus, igaz-hamis és feleletválasztós kérdésekkel, és időre megy. Kis tanulással már könnyen teljesíthető.

Tankönyvek, jegyzetek

Kötelező irodalom és ajánlott jegyzetek

Könyv/jegyzet címeSzerzőElérhetőségSzemeszter
A magyar táplálkozási ajánlás: Okostányér
(Budapest, 2016.)
Magyar Dietetikusok Országos Szövetségewww.okostanyer.hu

Ha érdeklődsz, további könyvek, jegyzetek

Könyv/jegyzet címeSzerzőElérhetőség

További segédanyagok, avagy honnan érdemes még tanulni?

Személyes tapasztalatok, jótanácsok

Amennyiben van személyes tapasztalatod a tantárggyal, vizsgákkal kapcsolatban, szólj hozzá az oldalhoz alább! Ha nem értesz vagy hiányolsz valamit a tárggyal kapcsolatban, írj közvetlen nekünk, vagy írd le ide kommentben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük